Jouw eigen jaarverslag

Ik weet het nog goed. Ik werkte bij een gemeentelijke dienst en wij hadden net de jaarcijfers opgeleverd en het inhoudelijk jaarverslag. In die tijd nog een fysiek boekwerk, met mooie bladzijden en glimmende foto’s. Het was 2009, het budget was minder toereikend dan het jaar ervoor. Trots leverden wij ons inhoudelijk jaarverslag aan bij de gemeente, 69 pagina’s dik. Wat wil je, met een heel beleidsteam, bestaande uit drie academisch geschoolde en enthousiaste beleidsmedewerkers. De financiën van dat jaar lieten een financieel tekort zien, dat dan weer wel.

De eerste reactie van de gemeentelijke beleidsambtenaar was: “Een financieel tekort, en jullie hebben dit toch allemaal gedaan….!!” Hij liet de bladzijden snel door zijn vingers glijden…. Tsja, daar had ik niet van terug!

Inmiddels werk ik al enige jaren als auditor binnen de Culturele sector. Geweldig om te mogen doen! Zo krijg ik dossiers van musea onder ogen. Het verbaast mij, met enige regelmaat krijg ik als auditor een telefoontje van het bestuur van de Culturele organisatie: “Wij hebben de jaarrekening aangeleverd, maar,  je vraagt het jaarverslag, wat bedoel je daarmee?”  Besturen hebben geen beeld bij een (beleidsinhoudelijk) jaarverslag. Als auditor ben je niet de adviseur, maar,  je mag het bestuur, of de vrijwilliger wel een beetje op weg helpen.

Wat schrijf ik in het jaarverslag van mijn organisatie?

Het beleidsplan beschrijft doelen en concrete plannen, de doelgroepen die de organisatie wil bereiken en vanuit welke kernwaarden wordt gedacht en gewerkt. Het jaarverslag is een overzicht van wat er is gebeurd in het afgelopen jaar. Welke doelstellingen zijn gerealiseerd? Welke diensten zijn geleverd, aan wie, maar ook: welk hoger liggende doel is met het leveren van de diensten bereikt? Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? Met welke medewerkers, en vrijwilligers?

Heel kort gezegd is het jaarverslag de inhoudelijke toelichting bij de financiële jaarrekening.

Wil jij meer weten hoe het jaarverslag van jouw organisatie eruit kan zien? Neem even telefonisch contact met mij op, dan denk ik met je mee, of stuur mij een mailtje.

Ik help je graag!

Hartelijke groet,

De Financiële vrouw van de Culturele sector

Astrid van der Starre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.