Certificering van Openbare Bibliotheken: Deel 3 – Normenketting

normketting

Directeuren, bestuurders, managers en staffunctionarissen, ik spreek ze regelmatig over de nieuwe certificeringsronde Openbare Bibliotheken. Het is een actueel en complex onderwerp. Maar niet ondoenlijk! In een serie blogposts doe ik u alle ins en outs over de derde ronde Certificering  Openbare Bibliotheken uit de doeken. Deze week deel 3:

De normenketting in Zichtbare Waarde

De bibliotheekbranche kiest in de 3e certificeringsronde voor het document Zichtbare Waarde (wederom de link invoegen – chi). Dit rapport richt zich op de certificeringsnormen voor openbare bibliotheken.  De elementen van het INK managementmodel kunnen we in Zichtbare Waarde terugvinden, maar niet volledig. Elementen als klanten en partners zien we niet een op een terug; wel de elementen netwerk, dienstverlening en collectie.

De elementen van de norm zijn met elkaar verbonden als de kralen van een ketting. Het verbonden zijn versterkt ze. De ketting is een hulpmiddel, een symbolische weergave.

De elementen in de normenketting

Zichtbare Waarde brengt de hoofdelementen interne inzet, externe inzet en waardering onder in de beide lussen van de normenketting.

De eerste lus of cirkel richt zich op de interne omgeving van de bibliotheek. Deze cirkel bevat elementen van interne inzet en waardering.

De tweede lus of halve cirkel, verbonden aan de eerste cirkel, bevat naast interne inzet en waardering ook externe inzet, bestaande uit de elementen strategie, netwerk en fysieke en digitale collectie.

Interessant in deze is dat strategie wordt getypeerd als inzet extern: De blik van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Strategie kun je niet meer enkel intern ontwikkelen.

Bij nadere analyse van beide cirkels zie je dat de twee cirkels samen komen aan de linkerzijde bij ‘leiding’ en aan de rechterzijde bij ‘gemeente’.

De linkerzijde laat de elementen zien die gericht zijn op inzet, de rechterzijde meer het resultaat.

De bibliotheek hoeft niet op alle elementen op het hoogste niveau te scoren. Juist omdat de elementen aan elkaar zijn verbonden, helpen ze elkaar. Punten ter verbetering vangen ze op, uitschieters naar boven worden ook genivelleerd. Van belang is dat de ketting voldoende sterk is om de bibliotheek toekomstbestendig te maken.

Zwakste schakel in de bibliotheekbranche

De vorige certificeringsronde heeft laten zien dat processen de zwakke schakel zijn binnen de bibliotheekbranche. In de normenketting hebben processen de kleur blauw gekregen; de kleur van inzet intern.  De norm beschrijft dat processen het niveau van een checklist overstijgen. De vraag is of de kleur blauw voldoende is.

Hierbij nodig ik u uit te reageren. Zijn processen een intern proces? Of stemmen we de processen al af op onze bedrijfsketen, en vragen ze daarom om een plaats bij inzet extern?
Als we ‘keten’ definiëren als het geheel van samenwerkende partners uit een totaal netwerk, die tezamen producten en diensten voortbrengen voor de externe klant, zijn hier dan belangrijke aanknopingspunten in te vinden voor een antwoord?

Antwoord op deze vraag, of meer weten over het normenkader of de derde certificeringsronde Openbare Bibliotheken? Laat het me weten door een reactie op dit bericht of via mijn contactinformatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.